fbpx

Blog

Zacznijmy od początku… W połowie XVIII wieku we Francji w każdej gospodzie podróżnikom serwowano bulion. Miskę bulionu nazywano restoratifs, co później dało początek słowu restauracja. Już pod koniec XVIII wieku Francuzi zauważyli prozdrowotne właściwości bulionu, a jego spożywanie było polecane osobom o słabszym zdrowiu.  Co wyróżnia bulion na tle rosołu ? Najlepszy bulion przygotowuje się...
Czytaj dalej
Bez zwątpienia można powiedzieć, że to co jemy ma wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Nieprawidłowy sposób odżywiania może sprawić, że nasze włosy i paznokcie będą łamliwe, a skóra sucha i szara. Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze wpływające na kondycję całego...
Czytaj dalej
Prawidłowy sposób żywienia nie jest bez znaczenia dla osiągania dobrych wyników przez sportowców. Dieta sportowców musi być indywidualnie dopasowana do rodzaju wykonywanych ćwiczeń, częstotliwości oraz intensywności wysiłku fizycznego, a także wieku, płci, wzrostu oraz masy ciała sportowca. Aby nie doprowadzić do zmniejszenia efektywności w trakcie treningów jadłospis powinien zawierać indywidualnie dopasowaną ilość węglowodanów, białka, tłuszczów,...
Czytaj dalej
Bez zwątpienia w okresie jesienno-zimowym dochodzi do zwiększonej zachorowalności na infekcje, spadku odporności organizmu, a także częściej czujemy się zmęczeni czy ospali. Jednym z ważniejszych czynników, aby nasz układ odpornościowy prawidłowo funkcjonował i chronił Nas przed infekcjami o różnym podłożu niezbędna jest dobrze zbilansowana dieta. W tym okresie warto zwrócić uwagę na produkty, które będą...
Czytaj dalej

Zainspiruj się w kuchnii

Ciasto marchewkowe

Poziom trudności średnie Typ posiłku Wielkanoc Składniki: 200 ml bulionu warzywnego Goodjo4 duże marchewki 4 jajka1 szklanka mąki 1 szklanka oleju1 szklanka cukru1 łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka cukru wanilinowego1 szklanka orzechów włoskich pół łyżeczki soli Wykonanie Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Orzechy kroimy w małe kawałkiDo miski...
Czytaj dalej

Pieczona szynka na bulionie

Poziom trudności średnie Typ posiłku Wielkanoc Składniki: 1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku500 l bulionu warzywnego200 ml wina czerwonego wytrawnego 10 ząbków czosnku4 liście laurowe1 duża cebula5 ziaren ziela angielskiego5 goździkówGarść ziaren pieprzu zielonego1 łyżka majeranku2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy francuskiej Sól, pieprz Wykonanie Do garnka nalewamy około 1 l wody, dodajemy do niej pokrojona w...
Czytaj dalej

Żurek

Poziom trudności średnie Typ posiłku Wielkanoc Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego Goodjo 400g białej kiełbasy 200g wędzonego boczku 500ml zakwasu do żurku 50ml słodkiej śmietany 30- 36% 1 łyżeczka suszonych grzybów2 marchewki1 pietruszka1 cebula1 seler2 ziarna ziela angielskiego2 liście laurowe2 łyżki majeranku2 ziarenka pieprzu czarnego½ łyżeczka soli6 sztuk jajek Wykonanie Warzywa umyć, następnie obrać i pokroić w kostkę. Do garnka wlać bulion....
Czytaj dalej

Wegańska zupa boczniakowa

Energia776.870 kcalWęglowodany111.508 gBiałko27.492 g Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 250g boczniaków 1 l bulionu warzywnego Goodjo 1 cebula1 puszka ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 marchew250 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 cm świeżego imbiru 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka tymianku ½ łyżeczki papryki ostrej½ łyżeczki gałki muszkatołowej Sól, pieprz Pęczek natki pietruszki Wykonanie Na patelni rozgrzać łyżkę oleju....
Czytaj dalej

Chili con carne

Pyszne danie na specjalne i codzienne okazje Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 600ml bulionu wołowego Goodjo 850g czerwonej fasoli z puszki2 łyżki koncentratu pomidorowego4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki900g mielonej wołowinyświeżo zmielony pieprz naturalny1 łyżka oleju2 cebule1-2 łyżki chilli w proszkusól Wykonanie W większym, żaroodpornym naczyniu podgrzać olej, włożyć posiekaną wołowinę, dodać cebulę i smażyć...
Czytaj dalej

Boeuf strogonoff bez wołowiny

Klasyczne danie w wersji bez wołowiny Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 1,5 kg mięsa z udźca indyka30 dag małych pieczarek1 zielona papryka200 ml kwaśnej śmietany6 sztuk suszonych pomidorów w oleju 500 ml bulionu wołowego Goodjo 1 duża cebula2 łyżki musztardy2 łodygi selera naciowego4 liście laurowesól, pieprz2 łyżki oleju do smażenia lub oleju ze słoika z...
Czytaj dalej

Zupa Tajska z krewetkami

Pyszne orientalne danie dla fanów owoców morza. Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego250 ml wody200 ml mleka kokosowego180 g krewetekdwie łyżki oleju rzepakowego3 posiekane ząbki czosnku1 łyżka startego korzenia imbiru3 łyżki czerwonej pasty curry1 cebula pokrojona w drobną kostkę2 łyżki sosu rybnegosok z jednej limonki1 papryka chilikolendra i...
Czytaj dalej

Hiszpański gulasz

Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 250 ml bulionu wołowego Goodjo200 g kiełbasy chorizo50 g ciecierzycy z puszki1 ząbek czosnku1 pomidor150 ml czerwonego wytrawnego wina1 cebula50 g sera manchegoOliwa z oliwek½ łyżeczki słodkiej paprykiSól, pieprzNatka pietruszki Wykonanie Chorizo kroimy na szerokie plastry, cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy.Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kiełbasę...
Czytaj dalej

Ratatouille

Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 250 ml bulionu drobiowego Goodjo1 cukinia ok 250g1 cebula2 ząbki czosnku1 czerwona papryka1 zielona papryka1 żółta papryka3 pomidory1 bakłażanOliwa z oliwek½ łyżeczki tymianku½ łyżeczki papryki ostrej½ łyżeczki kolendry150 ml białego wytrawnego wina1 łyżeczka cukruSól, pieprz Wykonanie Warzywa kroimy w drobną kostkę.Na patelnię wlewamy oliwę Wrzucamy cebulę oraz czosnek.Po...
Czytaj dalej

Pieczona gęsina

Tradycyjną potrawą podawaną w dniu 11 listopada na obiad jest pieczona gęsina. Oto nasza propozycja gęsi podlewanej bulionem. Poziom trudności średnie Typ posiłku Obiad Składniki: 1 gęś wypatroszona1 jabłko10 suszonych śliwek50 g żurawiny suszonej3 ząbki czosnku1 l bulionu drobiowego Goodjo100 ml wina czerwonego wytrawnego2 łyżki suszonego tymianku1 łyżka suszonej kolendry1 łyżeczka pieprzu1 łyżeczka soli Wykonanie...
Czytaj dalej

Shake owocowy na bulionie wołowym

Poziom trudności łatwy Typ posiłku przekąska Składniki: 200 ml bulionu wołowego Goodjo2 pomarańcze2 kiwi1 bananSzczypta chiliGarść żurawiny Wykonanie Do blendera wlać bulion.Owoce umyć, obrać a następnie pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.Blendujemy całość 2 min. dodajemy chili i blendujemy 1 min.
Czytaj dalej

Shake z selerem naciowym

Poziom trudności łatwy Typ posiłku przekąska Składniki: 1 seler naciowy200 ml bulionu wołowego Goodjo1 cytrynaGarść jarmużu Wykonanie Warzywa dokładnie umyć.Do blendera wlać bulion.Seler pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera.Blendować przez 1 min a następnie dodać jarmuż oraz sok z cytryny  i blendować do momentu otrzymania jednolitej konsystencji.
Czytaj dalej

Shake z awokado na bulionie wołowym

Poziom trudności łatwy Typ posiłku przekąska Składniki: 200 ml bulionu wołowego Goodjo½ awokado1 jabłko1 pęczek pietruszki½ cytryny Wykonanie Bulion wlewamy do blendera.Wyciskamy sok z cytryny, wydrążamy awokado i dodajemy do bulionu.Myjemy i kroimy jabłko a następnie dodajemy do pozostałych składników.Dodajemy posiekaną pietruszkę i blendujemy całość 2-3 min.
Czytaj dalej

Shake marchewkowy na bulionie warzywnym

Poziom trudności łatwy Typ posiłku przekąska Składniki: 200 ml bulionu warzywny  Goodjo2 marchewki1 seler naciowy1 banan1 jabłko½ cytryny Wykonanie Wlewamy bulion do blendera. Marchewkę obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.Seler naciowy myjemy, kroimy w kawałki i dokładamy do blendera.Jabłko myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy...
Czytaj dalej

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca oraz wspierająca odporność zupa czosnkowa. Świetny pomysł na jesienny obiad. Poziom trudności łatwy Typ posiłku Obiad Składniki: 4 główki czosnku2 cebule2 ziemniaki2 łyżeczki tymianku suszonegoszczypta ostrej papryki1 l bulionu wołowego Goodjo2 łyżki oliwy z oliweksól, pieprz Wykonanie Ząbki czosnku rozdzielamy i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Czosnek polewamy oliwą...
Czytaj dalej

Risotto dyniowe na bulionie

Jesienią w kuchni króluje dynia. Oto nasz przepis na niebanalne danie obiadowe z dynią. Poziom trudności łatwy Typ posiłku Obiad Składniki: 200g dyni piżmowej100 g ryżu do risotto50 g boczku wędzonego0,5 l bulionu drobiowego Goodjo100 ml białego wytrawnego wina50 g masła½ cebula2 łyżeczki soku z cytryny1 ząbek czosnku1 łyżeczka cząbru1 łyżeczka tymianku1 łyżeczka suszonej lub...
Czytaj dalej

Wegańskie curry na bulionie warzywnym

Czas gotowania 30min Poziom trudności łatwy Typ posiłku Obiad Składniki: · 250 ml bulionu warzywnego Goodjo · 500 g batatów · 1 brokuł · 2 cm świeżego imbiru · 1 puszka pomidorów krojonych · 3 ząbki czosnku · 1 cebula · 1 łyżka oliwy z oliwek · 250 ml mleka kokosowego · 50 g orzechów...
Czytaj dalej

Krem z dyni z dodatkiem imbiru

Przyszła jesień a wraz z nią sezon na zupę dyniowa. Z bulionem Goodjo smakuje jeszcze lepiej. Łapcie przepis 🙂 Czas gotowania 30min Poziom trudności łatwy Typ posiłku Obiad Składniki: · 1,5 kg dyni · 3 cebulki typu szalotka · 1 l bulionu drobiowego Goodjo · 2 łyżki masła · 2 cm świeżego imbiru · 1...
Czytaj dalej

SMOOTHIE Z PIECZONYCH BATATÓW I MIGDAŁÓW

Czas gotowania 40min Poziom trudności łatwy Typ posiłku przekąska Składniki: 2 duże bataty250 ml soku pomarańczowego250 ml bulionu warzywnego goodjo1/3 szklanki płatków migdałów2 cm świeżego startego imbiru Wykonanie Bataty obrać, pokroić na plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach C aż staną się...
Czytaj dalej

Fasolka po bretońsku na bulionie

Czas gotowania 129min Poziom trudności średni Typ posiłku obiad Składniki: · 500 g fasolki Jaś · 1 litr bulionu drobiowego Goodjo · 1 duża cebula · 3 ząbki czosnku · szczypta pieprz · szczypta sól · 1 łyżka majeranku · 2 liście laurowe · 2 łyżki ostrej musztardy · 1 koncentrat pomidorowy · 4 ziarna...
Czytaj dalej
1 2
[]