fbpx

Blog

Pora na truskawki

Rozpoczął się sezon na pyszne polskie owoce. Truskawki, czereśnie, maliny  i borówki nie są łatwo dostępne przez cały rok, więc warto po nie sięgnąć gdy widnieją na sklepowych półkach.  Powszechnie wiadomo, że owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że truskawki posiadają więcej witaminy C niż pomarańcze. W 1 szklance truskawek...
Czytaj dalej

Forma na lato

Wakacje już niedługo więc nadszedł czas na spalenie paru zbędnych kilogramów i zrobienie formy na lato. Zamiast stosowania rygorystycznych diet i wyrzeczeń może warto podejść do tematu w inny sposób.  Sport  Jeśli na co dzień nie uprawiasz sportu to warto zacząć od małych aktywności, aby na stracie się nie zniechęcić. Warto wybrać taką aktywność, która...
Czytaj dalej

MODA NA BULION TO MODA NA SUKCES

Zacznijmy od początku… W połowie XVIII wieku we Francji w każdej gospodzie podróżnikom serwowano bulion. Miskę bulionu nazywano restoratifs, co później dało początek słowu restauracja. Już pod koniec XVIII wieku Francuzi zauważyli prozdrowotne właściwości bulionu, a jego spożywanie było polecane osobom o słabszym zdrowiu.  Co wyróżnia bulion na tle rosołu ? Najlepszy bulion przygotowuje się...
Czytaj dalej

Eliksir młodości

Bez zwątpienia można powiedzieć, że to co jemy ma wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Nieprawidłowy sposób odżywiania może sprawić, że nasze włosy i paznokcie będą łamliwe, a skóra sucha i szara. Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze wpływające na kondycję całego...
Czytaj dalej

Dieta dla sportowca. Jak pomaga kolagen?

Prawidłowy sposób żywienia nie jest bez znaczenia dla osiągania dobrych wyników przez sportowców. Dieta sportowców musi być indywidualnie dopasowana do rodzaju wykonywanych ćwiczeń, częstotliwości oraz intensywności wysiłku fizycznego, a także wieku, płci, wzrostu oraz masy ciała sportowca. Aby nie doprowadzić do zmniejszenia efektywności w trakcie treningów jadłospis powinien zawierać indywidualnie dopasowaną ilość węglowodanów, białka, tłuszczów,...
Czytaj dalej

Odporność na talerzu, czyli dieta na okres jesienno-zimowy.

Bez zwątpienia w okresie jesienno-zimowym dochodzi do zwiększonej zachorowalności na infekcje, spadku odporności organizmu, a także częściej czujemy się zmęczeni czy ospali. Jednym z ważniejszych czynników, aby nasz układ odpornościowy prawidłowo funkcjonował i chronił Nas przed infekcjami o różnym podłożu niezbędna jest dobrze zbilansowana dieta. W tym okresie warto zwrócić uwagę na produkty, które będą...
Czytaj dalej
[]