fbpx

MODA NA BULION TO MODA NA SUKCES

Zacznijmy od początku…

W połowie XVIII wieku we Francji w każdej gospodzie podróżnikom serwowano bulion. Miskę bulionu nazywano restoratifs, co później dało początek słowu restauracja. Już pod koniec XVIII wieku Francuzi zauważyli prozdrowotne właściwości bulionu, a jego spożywanie było polecane osobom o słabszym zdrowiu. 

Co wyróżnia bulion na tle rosołu ?

Najlepszy bulion przygotowuje się poprzez gotowanie przez minimum 24 godziny, uprzednio pieczonych kości. Dietetycy specjalizujący się w diecie Paleo podkreślają, że ten długi proces gotowania (12-42 h) jest kluczowy w celu uwolnienia z kości składników odżywczych, minerałów i witamin. Dodatkowo proces ten sprawia, że bulion będzie bogaty w łatwo przyswajalny kolagen, żelatynę i wykazującą właściwości przeciwzapalne glukozaminę. Szpik kostny jest najbogatszym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy te na skutek długiego gotowania zostają uwolnione ze szpiku do bulionu, który jest łatwostrawnym „perfekcyjnym eliksirem”. Zdania naukowców na temat prozdrowotnego działania bulionu są podzielone, aczkolwiek nawet sceptycy przyznają, że jest to tzw. Bomba aminokwasowo-witaminowa. Badania nad prozdrowotnymi właściwościami rosołu wykazały, że tylko te zupy, które były gotowane na bulionie cechowały się działaniem przeciwzapalnym. 

Czy bulion ze sklepu jest tak samo dobry jak domowy ?

Między domowym a bulionem kupionym w sklepie istnieje wiele różnic. Większość sklepowych odpowiedników zawiera dodatek sodu, cukru, sztucznych konserwantów i barwników. Jednakże znalezienie równie dobrego produktu co bulion ugotowany w domowym zaciszu jest możliwe. Jednym z takich produktów jest bulion firmy Goodjo występujący w trzech wariantach smakowych : wołowy, drobiowy i warzywny. W skład bulionów Goodjo wchodzą tylko i wyłącznie naturalne składniki. Jest to wywar ugotowany na pieczonych, mięsistych kościach, cebuli i marchwi z dodatkiem ziół. 

Skąd wzięła się popularność bulionu ?

Począwszy od XVIII wieku bulion spożywany jest w celu poprawy kondycji zdrowotnej. Dieta Paleo jest aktualnie jedną z najpopularniejszych diet w USA, a bulion jest kluczowym elementem w tej niskowęglowodanowej diecie wysokobiałkowej. Na popularność bulionów wpływa również ich rosnące wykorzystanie w diecie sportowców. 

[]