You have 0 items in your cart
Poziom trudności
Średnie
Typ posiłku
Obiad/ Kolacja
Składniki:
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego Goodjo
- 200 g grzybów
- 50 g grzybów suszonych
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- mały kawałek selera
- 4 łyżki śmietany 30 %
- natka pietruszki
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Zamrożone grzyby należy rozmrozić, oczyścić i osuszyć.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodać rozmrożone grzyby. Doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć, dodać namoczone suszone grzyby wraz z wywarem i dusić ok. 30-40 minut.
- Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) zalać bulionem warzywnym Goodjo i gotować przez ok. 20 minut.
- Do bulionu z warzywami dodać podduszone grzyby, wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10-15 minut.
- Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
- Gdy zupa przestygnie, odlać szklankę wywaru, dodać do niej śmietanę i dobrze wymieszać. Wywar ze śmietaną wlać do garnka z zupą, chwilę gotować. Taka zupa idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia.