fbpx

Wigilijna zupa grzybowa

Poziom trudności

Średnie

Typ posiłku

Obiad/ Kolacja

Składniki:

Składniki:

  • 1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego Goodjo
  • 200 g grzybów
  • 50 g grzybów suszonych
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • mały kawałek selera
  • 4 łyżki śmietany 30 %
  • natka pietruszki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

  1. Zamrożone grzyby należy rozmrozić, oczyścić i osuszyć.
  2. Na patelni rozgrzać olej.  Wrzucić drobno pokrojoną cebulę, a następnie dodać rozmrożone grzyby. Doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć, dodać namoczone suszone grzyby wraz z wywarem i dusić ok. 30-40 minut.
  3. Warzywa (marchewka, pietruszka, seler) zalać bulionem warzywnym Goodjo i gotować przez ok. 20 minut.
  4. Do bulionu z warzywami dodać podduszone grzyby, wszystko razem doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 10-15 minut.
  5. Dodać posiekaną natkę pietruszki, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Gdy zupa przestygnie, odlać szklankę wywaru, dodać do niej śmietanę i dobrze wymieszać. Wywar ze śmietaną wlać do garnka z zupą, chwilę gotować. Taka zupa idealnie wpisuje się w klimat świąt Bożego Narodzenia.

[]