fbpx

Eliksir młodości

Bez zwątpienia można powiedzieć, że to co jemy ma wpływ na to jak wyglądamy i jak się czujemy. Nieprawidłowy sposób odżywiania może sprawić, że nasze włosy i paznokcie będą łamliwe, a skóra sucha i szara. Aby nie doprowadzić do takiej sytuacji należy zadbać o odpowiednio zbilansowaną dietę bogatą w składniki odżywcze wpływające na kondycję całego naszego ciała. Dodatkowo dobrze zbilansowana dieta może spowolnić proces starzenia się skóry. 

Problemy z wypadającymi włosami

Cynk w naszym organizmie jest odpowiedzialny za wspomaganie procesu gojenia się ran,  wpływa na odczuwanie smaku i węchu, a także hamuje proces powstawania wolnych rodników. Jego niedobór może doprowadzić do utraty włosów, powstawania wad wzroku, skóry oraz bielactwa paznokci. Aby dieta była bogata w ten pierwiastek powinna zawierać produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, mięso, ryby, owoce morza, a także jaja. 

Łamiące się paznokcie

Żelazo jest jednym ze składników budulcowych skóry, włosów i paznokci, dlatego warto zadbać także o jego odpowiednią ilość w diecie. Występuje w żywności w dwóch formach – hemowe i niehemowe. Żelazo hemowe jest dostępne tylko w produktach zwierzęcych (mięso, jaja, ryby) i charakteryzuje się lepszą przyswajalnością od żelaza niehemowego, które występuje w produktach roślinnych (pieczywo i makarony pełnoziarniste, warzywa, owoce).  Warto zwrócić uwagę na spożycie witaminy C, która będzie zwiększać przyswajalność żelaza.

Przesuszona skóra 

Wykazano korzystne działanie witaminy E w zapobieganiu procesów starzenia się skóry, a także na jej nawilżenie tym samym chroniąc ją przed wysuszeniem. Produktami bogatymi w witaminę E są przede wszystkim produkty roślinne: olej z zarodków pszennych i inne oleje roślinne migdały, ziarna słonecznika, a także warzywa i owoce.

Zmarszczki 

Niedobór krzemu może doprowadzić do pogorszenia wyglądu i kondycji skóry. Wpływa na elastyczność i sprężystość naskórka oraz skóry właściwej. Dzięki jego działaniu przeciwzapalnym jest skutecznym środkiem do leczenia schorzeń skóry m.in. trądziku różowatego. Ten składnik żywności znajdziemy w warzywach i owocach, płatkach owsianych, kaszach. Jednak najbogatszym jego źródłem jest skrzyp polny, a także pokrzywa, rdest ptasi czy perz. 

Przebarwienia

Warzywa i owoce mają udowodniony duży potencjał wpływu na jakość naszej skóry. Zawierają antyoksydanty, błonnik, a także szereg makro- i mikroelementów. Witamina C zawarta w tych produktach bierze udział w syntezie kolagenu, a także wpływa pozytywnie na występujące przebarwienia występujące przy trądziku. Dobrymi źródłami witaminy C są owoce jagodowe, papryka, nać pietruszki, owoce dzikiej róży, truskawki.  

Złoty eliksir

Popularnym posiłkiem między innymi wśród gwiazd sportu w tym NBA jest bulion kostny. Zawiera on wiele cennych minerałów, witamin oraz kolagen dzięki czemu nazywany jest „magicznym” napojem zdrowotnym. 

Rośnie zainteresowanie wywarem wołowym oraz drobiowym w wyniku czego coraz częściej jest on stosowany w dietach. Białko kolagenowe zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry, a także przeciwdziała łamliwości i rozdwajania się paznokci.

Wiele kremów wspomagających elastyczność i napięcie skóry ma w swoim składzie kolagen. Z racji tego, iż kolagen jest białkiem o stosunkowo dużej cząsteczce kremy te mają działanie powierzchniowe, bulion natomiast działa na naszą skórę od środka. 

W składzie wywaru znajdziemy również glicynę, która ma działanie uspokajające, co korzystnie wpływa na sen. Nieodpowiednia ilość i jakość snu wpływają niewłaściwie na wygląd naszej cery. Staje się ona szara, blada, mniej elastyczna, a w okolicach oczu powstają cienie. 

Jedna szklanka bulionu Goodjo pita codziennie pomaga nam zadbać o włosy, skórę i paznokcie. Bulion możemy wykorzystać w codziennej diecie na wiele sposobów. Wypić go po podgrzaniu i doprawieniu, użyć go jako bazy do pysznych zup i sosów lub zrobić na nim drugie śniadanie np. owsiankę. 

Źródła:
Piccardi N., Manissier P., Nutrition and nutritional supplementation Impact on skin health and beauty. Dermato-Endocrinology, 2019.
Jędrzejczak R. Żelazo i mangan w żywności. Roczn,2014.
Szcześniak M., Grimling B., Meler J., Cynk – pierwiastek zdrowia. Farmacja Polska Tom 70, 2014.
Kostecka M., Kostecka J., Wpływ diety na wygląd skóry. Dietetyka nauka, 2015.
Dudek K., Borysławski K., Wpływ diety na parametry skóry u kobiet po 45. roku życia. Dietetyka nauka, 2016.
K. J. Krupka: Krzem pierwiastek życia, Wyd Grupa A, 2012
M.A. Gadermann: Odżywianie a skóra. Dieta upiększająca, Beauty Forum Polska, 4, 2012.
http://laboratoria.net/pdf/?get=L2FrdHVhbG5vc2NpL19pdGVtLDE4NzcyLHJpZCwscHJpbnQsMSxwZGYsMS5odG1s

[]