fbpx

Zupa z leśnych grzybów

Poziom trudności

Średnie

Typ posiłku

Obiad/ Kolacja

Składniki:

Składniki:

  • 400 g grzybów leśnych
  • 100 ml śmietany słodkiej 30 %
  • 500 ml bulionu warzywnego Goodjo
  • 2 marchewka
  • 1 cebula szalotka
  • 3 ziemniaki
  • 80 g masła
  • 1 cytryna
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa

Wykonanie:

  1. W garnku rozpuścić masło. Dokładnie umyć i oczyścić grzyby. Odłożyć kilka całych grzybów, a następnie pokroić pozostałe w plasterki i dodać do garnka.
  2. Pokroić warzywa w kostkę i dodać do garnka. Całość podsmażać 10-12 min.
  3. Dodać bulion do garnka.
  4. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Dodać do garnka. Gotować 30 min pod przykryciem.
  5. Dodać śmietanę, całość wymieszać i dodać sok z ½ cytryny. Gotować na małym ogniu 5 min a następnie całość zmiksować.
  6. Na patelni podsmażamy pozostawione wcześniej niepokrojone grzyby i dokładamy je do zupy.

[]