fbpx

Wołowina po Burgundzku

Poziom trudności

Średnie

Typ posiłku

Obiad/ Kolacja

Składniki:

Składniki:

  • 1,5 kg wołowiny
  • 500 ml bulionu wołowego Goodjo
  • 0,15 kg boczku
  • 500 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 1 por
  • 3 marchewki
  • 10 pieczarek
  • 1 cebula
  • 5 cebul szalotek
  • 60 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki mąki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 5 gałązek tymianku
  • 3 liście laurowe
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 230 °C
  2. Wołowinę kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w drobna kostkę.
  3. Na rozgrzaną patelnie podsmażamy boczek a następnie przekładamy go do garnka.
  4. Na tą samą patelnie dokładamy olej i wkładamy wołowinę. Następnie dokładamy ją do garnka.
  5. Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki i wkładamy na patelnie po wołowinie. Podsmażamy a następni dokładamy do mięsa w garnku.
  6. Do garnka wsypujemy sól, pieprz oraz mąkę.
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy do niego garnek na 8 min.
  8. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zostawiamy na 8 min.
  9. Wyciągamy garnek i dolewamy bulion oraz wino. Dokładamy koncentrat i całość mieszamy.
  10. Dokładamy liście laurowe, czosnek oraz tymianek.
  11. Przykrywamy garnek i wkładamy do piekarnika na około 3 godziny.
  12. Godzinę przed końcem dokładamy pieczarki pocięte w plastry.
  13. Po 3 godzinach sprawdzamy czy mięs jest miękkie. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie to pozostawić je jeszcze w piekarniku na 30 min.

[]