You have 0 items in your cart
Poziom trudności
Średnie
Typ posiłku
Obiad/ Kolacja
Składniki:
Składniki:
- 1,5 kg wołowiny
- 500 ml bulionu wołowego Goodjo
- 0,15 kg boczku
- 500 ml wina czerwonego wytrawnego
- 1 por
- 3 marchewki
- 10 pieczarek
- 1 cebula
- 5 cebul szalotek
- 60 g masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki mąki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 gałązek tymianku
- 3 liście laurowe
- Sól
- Pieprz
Wykonanie:
- Piekarnik nagrzać do 230 °C
- Wołowinę kroimy w grubą kostkę. Boczek kroimy w drobna kostkę.
- Na rozgrzaną patelnie podsmażamy boczek a następnie przekładamy go do garnka.
- Na tą samą patelnie dokładamy olej i wkładamy wołowinę. Następnie dokładamy ją do garnka.
- Marchewkę i cebulę kroimy w plasterki i wkładamy na patelnie po wołowinie. Podsmażamy a następni dokładamy do mięsa w garnku.
- Do garnka wsypujemy sól, pieprz oraz mąkę.
- Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i wkładamy do niego garnek na 8 min.
- Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zostawiamy na 8 min.
- Wyciągamy garnek i dolewamy bulion oraz wino. Dokładamy koncentrat i całość mieszamy.
- Dokładamy liście laurowe, czosnek oraz tymianek.
- Przykrywamy garnek i wkładamy do piekarnika na około 3 godziny.
- Godzinę przed końcem dokładamy pieczarki pocięte w plastry.
- Po 3 godzinach sprawdzamy czy mięs jest miękkie. Jeśli mięso nie będzie wystarczająco miękkie to pozostawić je jeszcze w piekarniku na 30 min.