fbpx

Zupa szczawiowa

Poziom trudności

Średnie

Typ posiłku

Obiad/ Kolacja

Składniki:

Składniki:

  • 1 l Bulionu warzywnego Goodjo
  • 300 g liści szczawiu świeżego
  • 6 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 1 łyżka mąki żytniej
  • 1 śmietana słodka 30 %
  • Sól
  • Pieprz

Wykonanie:

  1. Do garnka wlać bulion i gotowa go przez 10 min.
  2. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy je do bulionu. 
  3. Szczaw dokładnie umyć i drobno posiekać. Dodajemy do garnka. Gotujemy do zmięknięcia warzyw około 20-30 min.
  4. Hartujemy śmietanę. Dodajemy do śmietany mąkę i 4 łyżki gorącego wywaru.
  5. Dodajemy przyprawy do garnka.
  6. Dodajemy śmietanę do garnka. Wymieszać całość i pozostawić na małym ogniu na 10-15 min.
  7. Ugotować dwa jajka, obrać je i pokroić w 4 części. Dodać je do zupy lub bezpośrednio na talerz.

Related Posts