fbpx

Wigilijny barszcz

Poziom trudności

Średnie

Typ posiłku

Obiad/ Kolacja

Składniki:

Składniki:

  • 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Goodjo
  • 4 buraki
  • 2 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1/4 selera
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 1,5 l bulionu warzywnego Goodjo
  • 1 średnia marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • ok. 10 cm pora
  • Jedna szklanka zakwasu z buraków
  • pół szklanki wody z moczonych grzybów (grzyby można dodać do barszczu bądź wykorzystać do innych wigilijnych potraw)
  • przyprawy:
    • 5 ziaren ziela angielskiego
    • 5 ziaren czarnego pieprzu,
    • listek laurowy
    • szczypta soli
    • łyżeczka cukru

Wykonanie:

  1. Namoczyć 20 g grzybów szklanką wody i zostawić na noc.
  2. Do garnka wlać 1,5 litra bulionu warzywnego Goodjo. Buraki i marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę i pora pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.
  3. Dodać ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy.
  4. Gotować zupę pod przykryciem ok. 1,5 h od momentu zagotowania.
  5. Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedzić (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedzić przez sitko.
  6. Do wywaru dodać szklankę zakwasu – zakwas z buraków. Dolać również wywar z grzybów oraz wsypać łyżeczkę cukru i sporą szczyptę soli.

[]