Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
Średnie
Typ posiłku
Obiad/ Kolacja
Składniki:
Składniki:
- 1 l bulionu drobiowego lub warzywnego Goodjo
- 4 buraki
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 1/4 selera
- 2 łyżki płatków migdałowych
- 1 kg buraków ćwikłowych
- 1,5 l bulionu warzywnego Goodjo
- 1 średnia marchew
- 1 korzeń pietruszki
- ok. 10 cm pora
- Jedna szklanka zakwasu z buraków
- pół szklanki wody z moczonych grzybów (grzyby można dodać do barszczu bądź wykorzystać do innych wigilijnych potraw)
- przyprawy:
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren czarnego pieprzu,
- listek laurowy
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
Wykonanie:
- Namoczyć 20 g grzybów szklanką wody i zostawić na noc.
- Do garnka wlać 1,5 litra bulionu warzywnego Goodjo. Buraki i marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Pietruszkę i pora pokroić na mniejsze części i dodać do zupy.
- Dodać ziele angielskie, pieprz oraz liść laurowy.
- Gotować zupę pod przykryciem ok. 1,5 h od momentu zagotowania.
- Po tym czasie wszystkie składniki zupy odcedzić (nie będą już potrzebne). Barszcz dodatkowo przecedzić przez sitko.
- Do wywaru dodać szklankę zakwasu – zakwas z buraków. Dolać również wywar z grzybów oraz wsypać łyżeczkę cukru i sporą szczyptę soli.