fbpx

Krem z pomidorów

Poziom trudności

Łatwy

Typ posiłku

Lunch/Obiad

Składniki:

  • 1 kg mięsistych pomidorów
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego Goodjo
  • 1 cebula
  • 4 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu

Wykonanie

  1. Do średniej wielkości garnka wlej dwie łyżki delikatnej oliwy lub dwie łyżki masła klarowanego. Wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż 5 minut. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze 2 minuty.
  2. Pomidory umyj i obierz ze skórki. Pomidory pokrój na większe kawałki.
  3. Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem dodaj pokrojone na kawałki pomidory oraz 375 ml, czyli półtorej szklanki bulionu.
  4. Do gotującej się zupy dodaj przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu.
  5. Zupę krem z pomidorów gotuj jeszcze 10 minut, a następnie zblenduj na gładki krem. 
  6. Po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub pieprzu.

[]