Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
Łatwy
Typ posiłku
Lunch/Obiad
Składniki:
- 1 kg mięsistych pomidorów
- 1,5 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego Goodjo
- 1 cebula
- 4 większe ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- ½ łyżeczki pieprzu
Wykonanie
- Do średniej wielkości garnka wlej dwie łyżki delikatnej oliwy lub dwie łyżki masła klarowanego. Wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż 5 minut. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze 2 minuty.
- Pomidory umyj i obierz ze skórki. Pomidory pokrój na większe kawałki.
- Do garnka z gotową cebulką i czosnkiem dodaj pokrojone na kawałki pomidory oraz 375 ml, czyli półtorej szklanki bulionu.
- Do gotującej się zupy dodaj przyprawy: płaska łyżeczka cukru, pół płaskiej łyżeczki soli, spora szczypta pieprzu.
- Zupę krem z pomidorów gotuj jeszcze 10 minut, a następnie zblenduj na gładki krem.
- Po zmiksowaniu sprawdź smak zupy i zdecyduj, czy chcesz do niej dodać jeszcze trochę soli lub pieprzu.