Masz 0 rzeczy w koszyku
Pyszny sezonowy krem z zielonych szparagów.
Poziom trudności
Łatwy
Typ posiłku
Lunch/Obiad
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 łyżki masła lub oliwy extra
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży ziemniak
- 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu Goodjo
- 2 garście listków bazylii
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100 ml śmietanki kremówki
- 125 g sera camembert lub brie
- opcjonalnie: pestki dyni, plasterek pieczonego boczku
Wykonanie
- Z umytych szparagów odetnij twarde końce i pokrój łodygi na fragmenty 2 cm.
- W garnku roztop 2 łyżki masła lub oliwy i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę ziemniaka i mieszając co chwilę smaż przez ok. 5 minut.
- Dodaj pokrojone łodygi szparagów (oprócz główek) oraz resztę masła lub oliwy i smaż co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
- Następnie do garnka wlej bulion i zagotuj zupę. Gotuj ok. 5 minut, następnie dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 2 minuty.
- Zblenduj zupę na idealnie gładki krem z dodatkiem śmietanki, połowy sera camembert oraz bazylią. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.