fbpx

Krem szparagowy

Pyszny sezonowy krem z zielonych szparagów.

Poziom trudności

Łatwy

Typ posiłku

Lunch/Obiad

Składniki:

  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 4 łyżki masła lub oliwy extra
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duży ziemniak
  • 1,5 litra warzywnego lub drobiowego bulionu Goodjo
  • 2 garście listków bazylii
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 125 g sera camembert lub brie
  • opcjonalnie: pestki dyni, plasterek pieczonego boczku

Wykonanie

  1. Z umytych szparagów odetnij twarde końce i pokrój łodygi na fragmenty 2 cm.
  2. W garnku roztop 2 łyżki masła lub oliwy i zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pod koniec dodaj starty czosnek. Następnie dodaj obranego i pokrojonego w drobną kosteczkę ziemniaka i mieszając co chwilę smaż przez ok. 5 minut.
  3. Dodaj pokrojone łodygi szparagów (oprócz główek) oraz resztę masła lub oliwy i smaż co chwilę mieszając przez ok. 2 minuty. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i wymieszaj.
  4. Następnie do garnka wlej bulion i zagotuj zupę. Gotuj ok. 5 minut, następnie dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 2 minuty.
  5. Zblenduj zupę na idealnie gładki krem z dodatkiem śmietanki, połowy sera camembert oraz bazylią. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

[]