fbpx

Pikantna Szakszuka

Poziom trudności

Łatwy

Typ posiłku

Śniadanie/Launch/Kolacja

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  •  ½ cebuli
  •  3 ząbki czosnku
  •  2 łyżeczki sproszkowanego chilli
  •  1 łyżeczka soli
  •  ½ szklanki bulionu z kurczaka lub warzywnego Goodjo
  •  1 puszka krojonych pomidorów
  •  4 jajka
  •  1 szklanka jarmużu (bez twardych części)
  •  odrobina sera koziego do podania

Wykonanie

  1. Na odrobinie oleju podsmaż posiekaną drobno cebulę i czosnek.
  2. Dodaj sól, 2 łyżeczki chilli w proszku, pomidory w puszce i bulion, gotować ok 4 minut.
  3. Dodaj jarmuż.
  4. Na końcu zrób niewielkie wgłębienia i wbij w nie jajka.
  5. Przykryj garnek pokrywką i gotuj przez kolejne 5 minut.
  6. Po ugotowaniu zostaw jeszcze całość pod przykryciem na kilka minut.
  7. Danie posyp serem.

[]