fbpx

Krem z groszku

Poziom trudności

Łatwy

Typ posiłku

Lunch/Obiad

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego GoodJo
  • 450 g groszku zielonego (świeżego wyłuskanego lub mrożonego)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • sól,
  • czarny pieprz mielony
  • 100 g słodkiej śmietanki 30- 36%
  • 1 zielona cebulka

Wykonanie

  1. Obierz i pokrój w kostkę cebulę.Rozgrzej na patelni olej i zeszklij cebulkę.
  2. Bulion wlej do garnka i zagotuj, następnie dodaj zielony groszek i ponownie zagotuj. Gotuj na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. Do zupy dodaj podsmażoną cebulę. Całość zmiksuj blenderem na krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  4. Zupa jest gotowa, ale możesz dodać do niej trochę śmietanki. Posyp posiekaną, zieloną cebulką.

[]