Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
Łatwy
Typ posiłku
Lunch/Obiad
Składniki:
- 1 kalafior
- 4 większe ziemniaki
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego Goodjo
- 4 łyżki masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu
- szczypta gałki muszkatołowej
Wykonanie
- Do średniej wielkości garnka wlej dwie łyżki delikatnej oliwy lub dwie łyżki masła klarowanego. Wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż 5 minut. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze 2 minuty.
- Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a na nie wyłóż różyczki kalafiora i zalej całość 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego.
- Zagotuj zupę, a następnie zmniejsz moc palnika tak by zupa gotowała się na małym ogniu przez około 15 minut czyli do czasu aż warzywa będą miękkie.
- Po tym czasie dodaj 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem.
- Zblenduj zupę na gładko. Dodaj jeszcze dwie łyżki masła oraz przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Raz jeszcze miksuj krem z kalafiora i dopiero po drugim miksowaniu sprawdź jej smak.