fbpx

Krem z kalafiora

Poziom trudności

Łatwy

Typ posiłku

Lunch/Obiad

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 4 większe ziemniaki
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego Goodjo
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej

Wykonanie

  1. Do średniej wielkości garnka wlej dwie łyżki delikatnej oliwy lub dwie łyżki masła klarowanego. Wrzuć pokrojoną cebulkę i podsmaż 5 minut. Dodaj pokrojone w plasterki ząbki czosnku i smaż jeszcze 2 minuty.
  2. Dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki, a na nie wyłóż różyczki kalafiora i zalej całość 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego.
  3. Zagotuj zupę, a następnie zmniejsz moc palnika tak by zupa gotowała się na małym ogniu przez około 15 minut czyli do czasu aż warzywa będą miękkie.
  4. Po tym czasie dodaj 5 łyżek śmietanki kremówki 30 %. Śmietankę możesz zastąpić mlekiem.
  5. Zblenduj zupę na gładko. Dodaj jeszcze dwie łyżki masła oraz przyprawy: po pół łyżeczki soli i cukru, spora szczypta pieprzu i gałki muszkatołowej. Raz jeszcze miksuj krem z kalafiora i dopiero po drugim miksowaniu sprawdź jej smak.

[]