fbpx

Krem z białych warzyw

Poziom trudności

Łatwy

Typ posiłku

Lunch/Obiad

Składniki:

  • 1/2 kalfiora
  • 200 g białej części pora
  • 2 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 1/4 korzenia selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego Goodjo
  • 200 g serka mascarpone, śmietany lub mleka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1/2 gałki muszkatołowej
  • 1/2 imbiru

Wykonanie

  1. Pokrój cebule i por a następnie podsmaż je przez 10 minut na maśle i oliwie w dużym garnku.
  2. Po 10 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Całość podsmażaj jeszcze 5 minut.
  3. Wlej 750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego). Dodaj obrane i pokrojone w kostkę: ziemniaki, kawałek selera i dwie pietruszki oraz przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczypta kminu rzymskiego.
  4. Doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu 10 min.
  5. Następnie dodaj do zupy różyczki kalafiora i gotuj przez ostatnie 10-15 minut, do miękkości kalafiora.
  6. Przed samym wyłączeniem zupy wlej jeszcze cztery łyżki soku z cytryny (lub mniej jeśli wolisz delikatniejszą zupę) i dodaj 200 g serka mascarpone. Zamiast mascarpone możesz też wlać mleko lub śmietankę kremówkę 30 %.
  7. Gotową zupę zmiksuj na gładko.

[]