Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
Łatwy
Typ posiłku
Lunch/Obiad
Składniki:
- 1/2 kalfiora
- 200 g białej części pora
- 2 cebule
- 6 ziemniaków
- 1/4 korzenia selera
- 2 korzenie pietruszki
- 4 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego Goodjo
- 200 g serka mascarpone, śmietany lub mleka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
- 1/2 gałki muszkatołowej
- 1/2 imbiru
Wykonanie
- Pokrój cebule i por a następnie podsmaż je przez 10 minut na maśle i oliwie w dużym garnku.
- Po 10 minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Całość podsmażaj jeszcze 5 minut.
- Wlej 750 ml bulionu (warzywnego lub drobiowego). Dodaj obrane i pokrojone w kostkę: ziemniaki, kawałek selera i dwie pietruszki oraz przyprawy: dwie płaskie łyżeczki soli; po pół płaskiej łyżeczki pieprzu, gałki muszkatołowej i imbiru; szczypta kminu rzymskiego.
- Doprowadź zupę do wrzenia a następnie zmniejsz moc palnika i gotuj na małym ogniu 10 min.
- Następnie dodaj do zupy różyczki kalafiora i gotuj przez ostatnie 10-15 minut, do miękkości kalafiora.
- Przed samym wyłączeniem zupy wlej jeszcze cztery łyżki soku z cytryny (lub mniej jeśli wolisz delikatniejszą zupę) i dodaj 200 g serka mascarpone. Zamiast mascarpone możesz też wlać mleko lub śmietankę kremówkę 30 %.
- Gotową zupę zmiksuj na gładko.