fbpx

Chili con carne

Pyszne danie na specjalne i codzienne okazje

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 600ml bulionu wołowego Goodjo 
  • 850g czerwonej fasoli z puszki
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
  • 900g mielonej wołowiny
  • świeżo zmielony pieprz naturalny
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 1-2 łyżki chilli w proszku
  • sól

Wykonanie

  1. W większym, żaroodpornym naczyniu podgrzać olej, włożyć posiekaną wołowinę, dodać cebulę i smażyć do zarumienienia
  2. Wsypać proszek chilli, przyprawić zgodnie z własnym upodobaniem, a następnie wlać bulion
  3. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i przez 15 minut gotować na wolnym ogniu
  4. Dodać czerwoną fasolę i koncentrat pomidorowy i nadal ogrzewać na wolnym ogniu przez dalsze 2 minuty, aby całość była ciepła
  5. Wsypać pietruszkę przed samym podaniem

[]