fbpx

Boeuf strogonoff bez wołowiny

Klasyczne danie w wersji bez wołowiny

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z udźca indyka
  • 30 dag małych pieczarek
  • 1 zielona papryka
  • 200 ml kwaśnej śmietany
  • 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju 
  • 500 ml bulionu wołowego Goodjo 
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 4 liście laurowe
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju do smażenia lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami

Wykonanie

  1. Na oleju podsmażyć pokrojone w spore kawałki mięso i cebulę
  2. Po podsmażeniu przełożyć do rondla o grubym dnie (olej ze smażenia zachować), zalać bulionem, zagotować
  3. Dodać pieprz, sól, liść laurowy, musztardę, pokrojone suszone pomidory i dusić na małym ogniu przez 3-4 godziny
  4. Oczyszczone pieczarki pokroić na połówki, podsmażyć na oleju na którym było smażone wcześniej mięso
  5. Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w paski a łodygi selera w plasterki i dorzucić warzywa do mięsa a następnie dusić 30 minut
  6. Na koniec wymieszać ze śmietaną, mocno podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania

[]