Masz 0 rzeczy w koszyku
Klasyczne danie w wersji bez wołowiny
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Obiad
Składniki:
- 1,5 kg mięsa z udźca indyka
- 30 dag małych pieczarek
- 1 zielona papryka
- 200 ml kwaśnej śmietany
- 6 sztuk suszonych pomidorów w oleju
- 500 ml bulionu wołowego Goodjo
- 1 duża cebula
- 2 łyżki musztardy
- 2 łodygi selera naciowego
- 4 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju do smażenia lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
Wykonanie
- Na oleju podsmażyć pokrojone w spore kawałki mięso i cebulę
- Po podsmażeniu przełożyć do rondla o grubym dnie (olej ze smażenia zachować), zalać bulionem, zagotować
- Dodać pieprz, sól, liść laurowy, musztardę, pokrojone suszone pomidory i dusić na małym ogniu przez 3-4 godziny
- Oczyszczone pieczarki pokroić na połówki, podsmażyć na oleju na którym było smażone wcześniej mięso
- Paprykę umyć i oczyścić z nasion, pokroić w paski a łodygi selera w plasterki i dorzucić warzywa do mięsa a następnie dusić 30 minut
- Na koniec wymieszać ze śmietaną, mocno podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania