Czas gotowania
120min
Poziom trudności
średni
Typ posiłku
obiad
Składniki:
· 800 g karkówki wieprzowej
· 200 g boczku
· 200 ml wytrawnego czerwonego wina
· 300 ml bulionu warzywnego Goodjo
· bakłażan
· 4 cebulki typu szalotka
· 200 g pieczarek
· 1 czerwona papryka
· 150 ml przecieru pomidorowego
· 3 ząbki czosnku
· 2 łyżki oleju
· 4 ziarna ziela angielskiego
· 3 liście laurowe
· ½ łyżeczki ziół prowansalskich
· szczypta tymianku
· 1 łyżeczka słodkiej papryki
· sól i pieprz
Wykonanie
1. W dużym garnku rozgrzewamy olej.
2. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.
3. Cebule kroimy na talarki i dorzucamy do boczku.
4. Karkówkę kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką słodką i dokładamy do garnka.
5. Paprykę, pieczarki oraz bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Całość mieszamy i pozostawiamy na 5-8 minut.
6. Wlewamy bulion oraz wino.
7. Rozgniatamy czosnek i dokładamy go do garnka.
8. Dokładamy przecier, a następnie przeprawy.
9. Całość mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy około 60 minut.
