You have 0 items in your cart
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Wielkanoc
Składniki:
- 0,75 l bulionu wołowego Goodjo
- 1 kg polędwicy wołowej
- 1 kg ziemniaków
- 0,25 l kwaśnej śmietany
- 0,5 kg świeżych prawdziwków lub podgrzybków
- Pieprz, sól
Wykonanie
- Na patelni roztapiamy masło. W międzyczasie kroimy polędwicę wołową w poprzek w grube plastry (ok. 2 cm grub.) następnie rozbijamy je lekko ręką, po czym oprószamy pieprzem i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.
- Smażymy ok. 1,5 min z każdej strony.
- Grzyby kroimy na plastry i wkładamy do garnka ( w przypadku grzybów suszonych zalewamy je wodą).
- Na grzyby nakładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość zalewamy sosem powstałym po smażeniu mięsa.
- Wlewamy bulion do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy 20 min. na małym ogniu.
- Ziemniaki kroimy w 1 cm plastry i dodajemy do garnka.
- Dodajemy przyprawy.
- Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 20 min.
- Dodajemy śmietanę.
- Powstały sos zagęszczamy niewielką ilością mąki.