fbpx

Zrazy bite – staropolskie

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Wielkanoc

Składniki:

  • 0,75 l bulionu wołowego Goodjo 
  • 1 kg  polędwicy wołowej
  • 1 kg  ziemniaków
  • 0,25 l  kwaśnej śmietany
  • 0,5 kg  świeżych prawdziwków lub podgrzybków
  • Pieprz, sól

Wykonanie

  1. Na patelni roztapiamy masło. W międzyczasie kroimy polędwicę wołową w poprzek w grube plastry (ok. 2 cm grub.)  następnie rozbijamy je lekko ręką, po czym oprószamy pieprzem i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.
  2. Smażymy ok. 1,5 min z każdej strony.
  3. Grzyby kroimy na plastry i wkładamy do garnka ( w przypadku grzybów suszonych zalewamy je wodą).
  4. Na grzyby nakładamy wcześniej podsmażone mięso. Całość zalewamy sosem powstałym po smażeniu mięsa.
  5. Wlewamy bulion do garnka, przykrywamy pokrywką i dusimy 20 min. na małym ogniu.
  6. Ziemniaki kroimy w 1 cm plastry i dodajemy do garnka.
  7. Dodajemy przyprawy.
  8. Całość mieszamy i gotujemy pod przykryciem 20 min. 
  9. Dodajemy śmietanę. 
  10. Powstały sos zagęszczamy niewielką ilością mąki.

[]