fbpx

Ciasto marchewkowe

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Wielkanoc

Składniki:

  • 200 ml bulionu warzywnego Goodjo
  • 4 duże marchewki 
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka orzechów włoskich 
  • pół łyżeczki soli

Wykonanie

  1. Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach. 
  2. Orzechy kroimy w małe kawałki
  3. Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz sól. Całość ubijamy ręcznie lub za pomocą miksera na gęstą pianę. 
  4. Do miski przekładamy starta marchew, bulion oraz olej. Całość mieszamy. 
  5. Następnie dodajemy suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, sodę oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę. 
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą. 
  7. Ciasto wkładamy do piekarnika na 40 – 50 min.

[]