Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Wielkanoc
Składniki:
- 200 ml bulionu warzywnego Goodjo
- 4 duże marchewki
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 szklanka orzechów włoskich
- pół łyżeczki soli
Wykonanie
- Marchewkę ścieramy na tarce na drobnych oczkach.
- Orzechy kroimy w małe kawałki
- Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier oraz sól. Całość ubijamy ręcznie lub za pomocą miksera na gęstą pianę.
- Do miski przekładamy starta marchew, bulion oraz olej. Całość mieszamy.
- Następnie dodajemy suche składniki, mąkę, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cynamon, sodę oraz przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać na jednolitą masę.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułka tartą.
- Ciasto wkładamy do piekarnika na 40 – 50 min.