fbpx

SOS BOLOŃSKI

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 200 ml bulionu wołowego Goodjo 
  • 200 ml białego wina wytrawnego 
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g mielonego mięsa wołowego 
  • 150 g boczku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 150 g koncentratu pomidorowego 
  • 400 g passaty pomidorowej
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano 

Wykonanie

  1. Na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę i podsmażyć całość.
  2. Następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumienić, co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami.
  3. Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. 
  4. Mięso wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa
  5. Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty.
  6. Podgrzać bulion, dodać do niego koncentrat, całość dobrze wymieszać i wlać do garnka z mięsem i warzywami
  7. Dodać passatę. 
  8. Doprawić a następnie całość dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem 1,5 h.

[]