Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Obiad
Składniki:
- 200 ml bulionu wołowego Goodjo
- 200 ml białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g boczku
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 marchewka
- 150 g koncentratu pomidorowego
- 400 g passaty pomidorowej
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Wykonanie
- Na oliwie, w większym garnku, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek, dodać posiekany w drobną kosteczkę seler naciowy oraz startą na drobnej tarce marchewkę i podsmażyć całość.
- Następnie przesunąć warzywa na bok i w wolne miejsce włożyć pokrojony w kosteczkę boczek. Zrumienić, co jakiś czas mieszając, na koniec wymieszać z warzywami.
- Przesunąć wszystko na bok garnka i partiami wkładać mięso: włożyć 1/3 część mięsa i dokładnie obsmażyć mieszając co chwilę, aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy.
- Mięso wymieszać z warzywami i boczkiem, przesunąć na bok, powtórzyć z resztą mięsa
- Wlać wino i gotować na średnim ogniu przez 3 minuty.
- Podgrzać bulion, dodać do niego koncentrat, całość dobrze wymieszać i wlać do garnka z mięsem i warzywami
- Dodać passatę.
- Doprawić a następnie całość dobrze wymieszać i gotować pod przykryciem 1,5 h.