fbpx

Wegańska zupa boczniakowa

Energia776.870 kcal
Węglowodany111.508 g
Białko27.492 g

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 250g boczniaków 
  • 1 l bulionu warzywnego Goodjo 
  • 1 cebula
  • 1 puszka ciecierzycy 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 marchew
  • 250 ml przecieru pomidorowego 
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 cm świeżego imbiru 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1 łyżeczka tymianku 
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • Sól, pieprz 
  • Pęczek natki pietruszki

Wykonanie

  1. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Cebulę pokroić i włożyć na patelnie. 
  2. Rozgnieść czosnek, zetrzeć marchewkę i dodać na patelnię. Podsmażać przez 5 min.
  3. Boczniaki opłukać i pokroić a następnie dodać na patelnie. 
  4. Całość zalać szklanką bulionu i zostawić na patelni na 2 min. Następnie przełożyć zawartość patelni do garnka. 
  5. Do garnka wsypać odsączona ciecierzycę. Dodać przyprawy, wymieszać i pozostawić na 5 min na mocnym ogniu. 
  6. Dodać resztę bulionu oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszać i gotować przez 30 min. 
  7. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.

[]