Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Wielkanoc
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego Goodjo
- 400g białej kiełbasy
- 200g wędzonego boczku
- 500ml zakwasu do żurku
- 50ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżeczka suszonych grzybów
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 seler
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- 2 ziarenka pieprzu czarnego
- ½ łyżeczka soli
- 6 sztuk jajek
Wykonanie
- Warzywa umyć, następnie obrać i pokroić w kostkę.
- Do garnka wlać bulion. Dodać przyprawy, grzyby i warzywa.
- Kiełbasę i boczek pokroić i lekko podsmażyć na patelni a następnie dodać do garnka. Całość gotować na małym ogniu przez około 40 min.
- W osobnym garnku ugotować jajka na twardo.
- Do garnka z zupą dodać zakwas i gotować 10-15 min.
- Jajka obrać i wrzucić do zupy lub pokroić na kawałki i dodawać na talerz przed podaniem.