fbpx

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego Goodjo 
  • 400g białej kiełbasy 
  • 200g wędzonego boczku 
  • 500ml zakwasu do żurku 
  • 50ml słodkiej śmietany 30- 36% 
  • 1 łyżeczka suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 seler
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ziarenka pieprzu czarnego
  • ½ łyżeczka soli
  • 6 sztuk jajek

Wykonanie

  1. Warzywa umyć, następnie obrać i pokroić w kostkę. 
  2. Do garnka wlać bulion. Dodać przyprawy, grzyby i warzywa.
  3. Kiełbasę i boczek pokroić i lekko podsmażyć na patelni a następnie dodać do garnka. Całość gotować na małym ogniu przez około 40 min. 
  4. W osobnym garnku ugotować jajka na twardo. 
  5. Do garnka z zupą dodać zakwas i gotować 10-15 min. 
  6. Jajka obrać i wrzucić do zupy lub pokroić na kawałki i dodawać na talerz przed podaniem.

[]