fbpx

SMOOTHIE Z PIECZONYCH BATATÓW I MIGDAŁÓW

Czas gotowania

40min

Poziom trudności

łatwy

Typ posiłku

przekąska

Składniki:

  • 2 duże bataty
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 250 ml bulionu warzywnego goodjo
  • 1/3 szklanki płatków migdałów
  • 2 cm świeżego startego imbiru

Wykonanie

  1. Bataty obrać, pokroić na plastry, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kawałkiem folii aluminiowej i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach C aż staną się miękkie. Ostudzić.
  2. Płatki migdałowe zalać małą ilością wrzątku i odstawić na ok. 10 minut, odcedzić.
  3. Do blendera włożyć ostudzone bataty, wlać sok pomarańczowy i bulion, dodać odcedzone płatki migdałów i imbir, dokładnie zblędować.
Wartości odżywcze
Energia728.800 kcal
Węglowodany136.734 g
Białko14.102 g
Tłuszcz15.232 g
Sód, Na258.490 mg
Potas, K1883.350 mg
Wapń, Ca223.980 mg
Magnez, Mg204.490 mg
Fosfor, P371.120 mg
Witamina E8.941 mg
Witamina C47.190 mg
Witamina B3 (Niacyna)15.670 mg
Witamina B4 (Cholina)73.074 mg

[]