Przyszła jesień a wraz z nią sezon na zupę dyniowa. Z bulionem Goodjo smakuje jeszcze lepiej.
Łapcie przepis 🙂
Czas gotowania
30min
Poziom trudności
łatwy
Typ posiłku
Obiad
Składniki:
· 1,5 kg dyni
· 3 cebulki typu szalotka
· 1 l bulionu drobiowego Goodjo
· 2 łyżki masła
· 2 cm świeżego imbiru
· 1 łyżka kwaśnej śmietany
· sól, pieprz
Wykonanie
1. Dynie obieramy, przekrawamy na 2 części, pozbywamy się pestek i włókien, a następnie kroimy w kostkę.
2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę szalotkę. Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy ją szczyptą soli i dodajemy pokrojoną dynie.
3. Gdy dynia jest już podsmażona dodajemy 0,5 l buliony Goodjo i dusimy całość na lekkim ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie.
4. Imbir obieramy i ścieramy bezpośrednio do garnka. Po wymieszaniu z dynią blendujemy zawartość garnka.
5. Dodajemy drugą połowę bulionu Goodjo. Następnie całość mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
6. Po wyłożeniu na talerz dodajemy do każdej porcji łyżeczkę kwaśnej śmietany.
