fbpx

Krem z dyni z dodatkiem imbiru

Przyszła jesień a wraz z nią sezon na zupę dyniowa. Z bulionem Goodjo smakuje jeszcze lepiej.
Łapcie przepis 🙂

Czas gotowania

30min

Poziom trudności

łatwy

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

· 1,5 kg dyni

· 3 cebulki typu szalotka

· 1 l bulionu drobiowego Goodjo

· 2 łyżki masła

· 2 cm świeżego imbiru

· 1 łyżka kwaśnej śmietany

· sól, pieprz

Wykonanie

1. Dynie obieramy, przekrawamy na 2 części, pozbywamy się pestek i włókien, a następnie kroimy w kostkę.

2. W garnku rozpuszczamy masło i podsmażamy pokrojona w kostkę cebulkę szalotkę. Gdy cebula się zeszkli przyprawiamy ją szczyptą soli i dodajemy pokrojoną dynie.

3. Gdy dynia jest już podsmażona dodajemy 0,5 l buliony Goodjo i dusimy całość na lekkim ogniu pod przykryciem do momentu, aż dynia zmięknie.

4. Imbir obieramy i ścieramy bezpośrednio do garnka. Po wymieszaniu z dynią blendujemy zawartość garnka.

5. Dodajemy drugą połowę bulionu Goodjo. Następnie całość mieszamy i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

6. Po wyłożeniu na talerz dodajemy do każdej porcji łyżeczkę kwaśnej śmietany.

[]