Czas gotowania
129min
Poziom trudności
średni
Typ posiłku
obiad
Składniki:
· 500 g fasolki Jaś
· 1 litr bulionu drobiowego Goodjo
· 1 duża cebula
· 3 ząbki czosnku
· szczypta pieprz
· szczypta sól
· 1 łyżka majeranku
· 2 liście laurowe
· 2 łyżki ostrej musztardy
· 1 koncentrat pomidorowy
· 4 ziarna ziela angielskiego
· ½ łyżeczki ostrej papryki
· ½ łyżeczki słodkiej papryki
· 200 g boczku wędzonego surowego
· 300 g wędzonki
Wykonanie
1. Dzień przed rozpoczęciem robienia dania namoczyć fasolę.
2. Namoczoną fasolę wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.
3. Cebulę, boczek, wędzonkę, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
4. Dokładamy do garnka z bulionem i fasolą.
5. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, paprykę oraz majeranek.
6. Dodajemy musztardę.
7. Czosnek rozcieramy w moździerzu i dodajemy do garnka.
8. Na końcu dodajemy koncentrat i wszystko dokładnie mieszamy.
9. Całość gotujemy około 1 godziny.
