Fasolka po bretońsku na bulionie

Przygotowanie

  1. Fasolkę moczyć w wodzie min. 12 godz.
  2. Wrzucić fasolkę do bulionu bez wody, w której była moczona i gotować.
  3. Dodawać składniki: liść laurowy, ziele angielskie,boczek.
  4. Kiełbasę podsmażyć na patelni na odrobinie oleju, dodać cebulkę i czosnek i trochę musztardy.
  5. Na samym końcu dodać koncentrat pomidorowy, dobrze go podsmażyć, doprawić ostrą papryką lub chilli.
  6. Dorzucić dużo majeranku.

Potrzebne produkty

  • 2 litry bulionu Goodjo 
  • 1 kg fasoli Jaś
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 20 dag boczku
  • 30 dag kiełbasy śląskiej
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • koncentrat pomidorowy
  • Przyprawy do smaku: pieprz, sól, majeranek, 2 liście laurowe, ziele angielskie, papryka chilli lub ostra