fbpx

Fasolka po bretońsku na bulionie

Czas gotowania

129min

Poziom trudności

średni

Typ posiłku

obiad

Składniki:

· 500 g fasolki Jaś

· 1 litr bulionu drobiowego Goodjo

· 1 duża cebula

· 3 ząbki czosnku

· szczypta pieprz

· szczypta sól

· 1 łyżka majeranku

· 2 liście laurowe

· 2 łyżki ostrej musztardy

· 1 koncentrat pomidorowy

· 4 ziarna ziela angielskiego

· ½ łyżeczki ostrej papryki

· ½ łyżeczki słodkiej papryki

· 200 g boczku wędzonego surowego

· 300 g wędzonki

Wykonanie

1. Dzień przed rozpoczęciem robienia dania namoczyć fasolę.

2. Namoczoną fasolę wrzucamy do garnka i zalewamy bulionem.

3. Cebulę, boczek, wędzonkę, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.

4. Dokładamy do garnka z bulionem i fasolą.

5. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, paprykę oraz majeranek.

6. Dodajemy musztardę.

7. Czosnek rozcieramy w moździerzu i dodajemy do garnka.

8. Na końcu dodajemy koncentrat i wszystko dokładnie mieszamy.

9. Całość gotujemy około 1 godziny.

Fasolka po bretońsku na bulionie

[]