fbpx

Hiszpański gulasz

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 250 ml bulionu wołowego Goodjo
  • 200 g kiełbasy chorizo
  • 50 g ciecierzycy z puszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pomidor
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 cebula
  • 50 g sera manchego
  • Oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki

Wykonanie

  1. Chorizo kroimy na szerokie plastry, cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę i wrzucamy kiełbasę z cebulą i czosnkiem. Podsmażamy 5 min.
  3. Wlewamy bulion oraz wino i mieszamy całość.
  4. Pomidora kroimy  w kostkę i dodajemy na patelnię wraz z przyprawami. Gotujemy aż całość zgęstnieje.
  5. Dokładamy cieciorkę.
  6. Po wyłożeniu na talerz posypujemy danie startym serem.

[]