You have 0 items in your cart
Pyszne orientalne danie dla fanów owoców morza.
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Obiad
Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 250 ml wody
- 200 ml mleka kokosowego
- 180 g krewetek
- dwie łyżki oleju rzepakowego
- 3 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z jednej limonki
- 1 papryka chili
- kolendra i szczypiorek
- 180 g ryżowego makaronu
Wykonanie
- Rozgrzej olej w garnku. Dodaj cebulę i podsmażaj na średnim ogniu ok. 3 minuty.
- Dodaj czosnek, imbir i pastę curry. Podsmażaj ok. 5 minut.
- Dodaj krewetki i smaż cały czas mieszając.
- Wlej bulion, wodę, sos rybny i mleko kokosowe.
- Doprowadź zupę do zagotowania i dopraw solą do smaku.
- Umieść porcje makaronu ryżowego w miskach i zalej je zupą. Wyciśnij sok z limonki do obu misek, a na koniec dodaj kolendrę, chilli i dymkę.