fbpx

Zupa Tajska z krewetkami

Pyszne orientalne danie dla fanów owoców morza.

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 250 ml wody
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 180 g krewetek
  • dwie łyżki oleju rzepakowego
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego korzenia imbiru
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z jednej limonki
  • 1 papryka chili
  • kolendra i szczypiorek
  • 180 g ryżowego makaronu

Wykonanie

  1. Rozgrzej olej w garnku. Dodaj cebulę i podsmażaj na średnim ogniu ok. 3 minuty.
  2. Dodaj czosnek, imbir i pastę curry. Podsmażaj ok. 5 minut.
  3. Dodaj krewetki i smaż cały czas mieszając.
  4. Wlej bulion, wodę, sos rybny i mleko kokosowe.
  5. Doprowadź zupę do zagotowania i dopraw solą do smaku.
  6. Umieść porcje makaronu ryżowego w miskach i zalej je zupą. Wyciśnij sok z limonki do obu misek, a na koniec dodaj kolendrę, chilli i dymkę.

[]