Masz 0 rzeczy w koszyku
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Wielkanoc
Składniki:
- 1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku
- 500 l bulionu warzywnego
- 200 ml wina czerwonego wytrawnego
- 10 ząbków czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 duża cebula
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 goździków
- Garść ziaren pieprzu zielonego
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- Sól, pieprz
Wykonanie
- Do garnka nalewamy około 1 l wody, dodajemy do niej pokrojona w plastry cebulę oraz 5 ząbków czosnku. Lekko podgrzewamy prze około 5 min a następnie dodajemy sól, majeranek, goździki, liść laurowy, pieprz w ziarnach oraz 3 łyżki soli. Dokładnie mieszamy aby sól się rozpuściła. Wkładamy szynkę i odkładamy na około 48 godzin do lodówki.
- Szynkę wyjmujemy i dokładnie osuszamy.
- Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, 5 startych ząbków czosnku. Całość mieszamy.
- Szynkę smarujemy przygotowaną marynatą i odkładamy do lodówki na około 30 min.
- Nagrzewamy piekarnik do 200 °C.
- Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika.
- Szynkę pieczemy 40 min.
- Szynkę oblewamy bulionem a następnie pieczemy kolejne 50 min w niższej temperaturze 150 °C.
- Po wyciągnięciu szynkę wykładamy na deskę aby mięso odpoczęło.
- Sos zlewamy do garnka. Dodajemy 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina. Całość gotujemy na małym ogniu.
- Sos doprawiamy do smaku a następnie redukujemy aby stał się gęstszy.