fbpx

Pieczona szynka na bulionie

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Wielkanoc

Składniki:

  • 1,5 kg szynki wieprzowej w kawałku
  • 500 l bulionu warzywnego
  • 200 ml wina czerwonego wytrawnego 
  • 10 ząbków czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 1 duża cebula
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 goździków
  • Garść ziaren pieprzu zielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • 1 łyżka musztardy francuskiej 
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Do garnka nalewamy około 1 l wody, dodajemy do niej pokrojona w plastry cebulę oraz 5 ząbków czosnku. Lekko podgrzewamy prze około 5 min a następnie dodajemy sól, majeranek, goździki, liść laurowy, pieprz w ziarnach oraz 3 łyżki soli. Dokładnie mieszamy aby sól się rozpuściła. Wkładamy szynkę i odkładamy na około 48 godzin do lodówki. 
  2. Szynkę wyjmujemy i dokładnie osuszamy.
  3. Do miski wlewamy olej, dodajemy musztardę, szczyptę soli, szczyptę pieprzu, 5 startych ząbków czosnku. Całość mieszamy. 
  4. Szynkę smarujemy przygotowaną marynatą i odkładamy do lodówki na około 30 min. 
  5. Nagrzewamy piekarnik do 200 °C. 
  6. Szynkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. 
  7. Szynkę pieczemy 40 min. 
  8. Szynkę oblewamy bulionem a następnie pieczemy kolejne 50 min w niższej temperaturze 150 °C. 
  9. Po wyciągnięciu szynkę wykładamy na deskę aby mięso odpoczęło. 
  10. Sos zlewamy do garnka. Dodajemy 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina. Całość gotujemy na małym ogniu. 
  11. Sos doprawiamy do smaku a następnie redukujemy aby stał się gęstszy. 

[]