fbpx

Żeberka z grilla

Porcje

8-10

Poziom trudności

Średni

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 1,5 kg chudych żeberek wieprzowych
  • 1 l  bulionu warzywnego Goodjo
  • marynata:
  • 1 szklanka keczupu
  • ½ szklanki miodu ( najlepiej płynnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała papryczka chilli
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • tymianek
  • sól
  • pieprz
  • cukier

Wykonanie:

1.Żeberka umyć i osuszyć, następnie zagotować w garnku bulion Goodjo i wrzucić do garnka żeberka. Gotować na małym 30 minut.

2.Przygotować marynatę: czosnek i papryczkę oczyścić, drobno posiekać. Połączyć z keczupem, miodem, sokiem z cytryny, sosem sojowym, szczyptą soli i cukru.

3.Żeberka wyjąć z wywaru, ostudzić, pokroić na porcje, włożyć do marynaty i wstawić do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie osączyć z marynaty, obłożyć gałązkami tymianku i piec na ruszcie z obu stron o 15 minut.

[]