Czas gotowania
60min
Poziom trudności
średni
Typ posiłku
obiad
Składniki:
· 50 g czerwonej soczewicy
· 1 puszka krojonych pomidorów
· 500 ml bulionu warzywnego Goodjo
· 2 ząbki czosnku
· 1/2 szklanki śmietanki 30%,
· 1 cebula
· pęczek świeżej pietruszki
· 1 łyżeczka suszonej kolendry
· 1 łyżka oliwy extra virgin
· 1 łyżeczka kurkumy
· 1/2 łyżeczki ostrej papryki
· sól, pieprz
Wykonanie
1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na patelni, aż nabiorą złotego koloru.
2. Na patelnię dokładamy soczewicę oraz przyprawy i całość smażymy 5 minut.
3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut do momentu, aż zmięknie soczewica.
4. Dodajemy pomidory z puszki, całość gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając.
5. Całość blendujemy na jednolitą masę.
6. Dodajemy śmietanę oraz zioła.
Wartości odżywcze
Energia | 776.870 kcal |
Węglowodany | 111.508 g |
Białko | 27.492 g |
Tłuszcz | 27.688 g |
Sód, Na | 975.450 mg |
Potas, K | 2422.280 mg |
Wapń, Ca | 296.910 mg |
Magnez, Mg | 176.160 mg |
Fosfor, P | 599.350 mg |
Żelazo, Fe | 12.982 mg |
Witamina E | 7.941 mg |
Witamina C | 34,407 mg |
