fbpx

Wege zupa z soczewicy

Czas gotowania

60min

Poziom trudności

średni

Typ posiłku

obiad

Składniki:

· 50 g czerwonej soczewicy

· 1 puszka krojonych pomidorów

· 500 ml bulionu warzywnego Goodjo

· 2 ząbki czosnku

· 1/2 szklanki śmietanki 30%,

· 1 cebula

· pęczek świeżej pietruszki

· 1 łyżeczka suszonej kolendry

· 1 łyżka oliwy extra virgin

· 1 łyżeczka kurkumy

· 1/2 łyżeczki ostrej papryki

· sól, pieprz

Wykonanie

1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek rozgniatamy i podsmażamy na patelni, aż nabiorą złotego koloru.

2. Na patelnię dokładamy soczewicę oraz przyprawy i całość smażymy 5 minut.

3. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy 20 minut do momentu, aż zmięknie soczewica.

4. Dodajemy pomidory z puszki, całość gotujemy około 20 minut co jakiś czas mieszając.

5. Całość blendujemy na jednolitą masę.

6. Dodajemy śmietanę oraz zioła.

Wartości odżywcze
Energia776.870 kcal
Węglowodany111.508 g
Białko27.492 g
Tłuszcz27.688 g
Sód, Na975.450 mg
Potas, K2422.280 mg
Wapń, Ca296.910 mg
Magnez, Mg176.160 mg
Fosfor, P599.350 mg
Żelazo, Fe12.982 mg
Witamina E7.941 mg
Witamina C34,407 mg

[]