Czas gotowania
90min
Poziom trudności
średni
Typ posiłku
dodatek
Składniki:
· 300 g łopatki wieprzowej
· 200 g wątróbki drobiowej
· 100 g surowego boczku
· 50 g zmielonej słoniny
· 1 litr bulionu warzywnego Goodjo
· 1 korzeń pietruszki
· 1 marchewka
· ½ pora
· 1 cebula
· 1 ząbek czosnku
· 1 jajko surowe
· 3 łyżki bułki tartej
· 3 łyżki majeranku
· sól, pieprz
Wykonanie
1. Łopatkę oraz boczek kroimy w kostkę i zalewamy bulionem.
2. Marchew, pietruszkę oraz por kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa. Całość gotujemy 1 godzinę.
3. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni razem z wątróbką.
4. Do miski wkładamy ugotowane mięso, warzywa oraz podpieczoną wątróbkę z cebulą. Do tego dokładamy słoninę.
5. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięs dwukrotnie.
6. Następnie dokładamy do tego jajko i bułkę tartą.
7. Czosnek rozgniatamy i dodajemy razem z przyprawami.
8. Całość mieszamy.
9. Wymieszaną masę przekładamy do foremki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.
