fbpx

Rozgrzewająca zupa czosnkowa

Pyszna, zdrowa i rozgrzewająca oraz wspierająca odporność zupa czosnkowa. Świetny pomysł na jesienny obiad.

Poziom trudności

łatwy

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 4 główki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 ziemniaki
  • 2 łyżeczki tymianku suszonego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 l bulionu wołowego Goodjo
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Wykonanie

  1. Ząbki czosnku rozdzielamy i układamy na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Czosnek polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni C na 15 minut. Wyciągamy i czekamy, aż ostygnie, a następnie wyciągamy ząbki czosnku.
  2. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Do garnka przekładamy cebulę, dodajemy czosnek i przyprawy i pozostawiamy na 2-3 minuty.
  5. Następnie dokładamy ziemniaki i zalewamy bulionem.
  6. Wszystko dokładnie wymieszać.
  7. Całość gotować 30 minut,  a następnie zblendować.

[]