fbpx

Risotto dyniowe na bulionie

Jesienią w kuchni króluje dynia. Oto nasz przepis na niebanalne danie obiadowe z dynią.

Poziom trudności

łatwy

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 200g dyni piżmowej
  • 100 g ryżu do risotto
  • 50 g boczku wędzonego
  • 0,5 l bulionu drobiowego Goodjo
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • ½ cebula
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry
  • 25 g sera pecorino
  • oliwa – 40 ml
  • świeży tymianek – 3 gałązki

Wykonanie

  1. Dynie obieramy i kroimy w kostkę, następnie do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy dynię i podsmażamy ją. Dodajemy 50 ml bulionu i gotujemy 10- 15 min. Blendujemy zawartość garnka.
  2. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę, rozgniatamy czosnek. Podsmażamy je na patelni.
  3. Na patelnie dodajemy cząber, tymianek oraz kolendrę oraz surowy ryż.
  4. Dodajemy wino a następnie stopniowo dolewamy bulion. Cały czas mieszamy, aby risotto się nie przypaliło. Czekamy aż ryż zrobi się al dente.
  5. Dodajemy masło, dynie, sok z cytryny oraz ser. Całość mieszamy.
  6. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy a następnie posypujemy nim risotto.

[]