Masz 0 rzeczy w koszyku
Jesienią w kuchni króluje dynia. Oto nasz przepis na niebanalne danie obiadowe z dynią.
Poziom trudności
łatwy
Typ posiłku
Obiad
Składniki:
- 200g dyni piżmowej
- 100 g ryżu do risotto
- 50 g boczku wędzonego
- 0,5 l bulionu drobiowego Goodjo
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 50 g masła
- ½ cebula
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka suszonej lub świeżej kolendry
- 25 g sera pecorino
- oliwa – 40 ml
- świeży tymianek – 3 gałązki
Wykonanie
- Dynie obieramy i kroimy w kostkę, następnie do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy dynię i podsmażamy ją. Dodajemy 50 ml bulionu i gotujemy 10- 15 min. Blendujemy zawartość garnka.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w kostkę, rozgniatamy czosnek. Podsmażamy je na patelni.
- Na patelnie dodajemy cząber, tymianek oraz kolendrę oraz surowy ryż.
- Dodajemy wino a następnie stopniowo dolewamy bulion. Cały czas mieszamy, aby risotto się nie przypaliło. Czekamy aż ryż zrobi się al dente.
- Dodajemy masło, dynie, sok z cytryny oraz ser. Całość mieszamy.
- Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy a następnie posypujemy nim risotto.