fbpx

Ratatouille

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 250 ml bulionu drobiowego Goodjo
  • 1 cukinia ok 250g
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 3 pomidory
  • 1 bakłażan
  • Oliwa z oliwek
  • ½ łyżeczki tymianku
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki kolendry
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka cukru
  • Sól, pieprz

Wykonanie

  1. Warzywa kroimy w drobną kostkę.
  2. Na patelnię wlewamy oliwę Wrzucamy cebulę oraz czosnek.
  3. Po 3 minutach dodajemy paprykę czerwoną, zieloną oraz żółtą.
  4. Następnie dodajemy bakłażana oraz cukinię.
  5. Na koniec dokładamy pomidory. Podsmażamy całość 3 minuty.
  6. Dodajemy bulion, wino oraz przyprawy.
  7. Całość mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 10 min.
  8. Danie można podawać z ryżem lub jako dodatek do mięs.

[]