Ragout na bazie bulionu

Przygotowanie

  1. Ziemniaki należy obrać, pokroić na kawałki i ugotować.
  2. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć w płaskim garnku.
  3. Dodać pokrojoną cebulę i zrumienić na złoty kolor.
  4. Dołożyć pokrojone pieczarki i liść laurowy. Wlać bulion i wino.
  5. Gotować pod przykryciem 15 minut.
  6. Dodać posiekany czosnek, musztardę, oliwę, koncentrat pomidorowy i jabłka obrane i pokrojone w cząstki.
  7. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w plasterki i również dodać do ragout.
  8. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i ziołami.
  9. Dusić pod przykryciem 30 min.
  10. Włożyć kartofle, dusić jeszcze przez 10 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar wody, by sos zgęstniał.
     
    Do ragout można razem z marchewką dodać selery, kalarepkę i małe cebulki.

Potrzebne produkty

  • 500 ml bulionu Goodjo
  • 20 dag kartofli
  • 20 dag marchewki
  • 20 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 3 kwaskowate jabłka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka musztardy
  • 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, cukier, sól, pieprz