fbpx

Ragout na bulionie

Czas gotowania

120min

Poziom trudności

średni

Typ posiłku

obiad

Składniki:

· 800 g karkówki wieprzowej

· 200 g boczku

· 200 ml wytrawnego czerwonego wina

· 300 ml bulionu warzywnego Goodjo

· bakłażan

· 4 cebulki typu szalotka

· 200 g pieczarek

· 1 czerwona papryka

· 150 ml przecieru pomidorowego

· 3 ząbki czosnku

· 2 łyżki oleju

· 4 ziarna ziela angielskiego

· 3 liście laurowe

· ½ łyżeczki ziół prowansalskich

· szczypta tymianku

· 1 łyżeczka słodkiej papryki

· sól i pieprz

Wykonanie

1. W dużym garnku rozgrzewamy olej.

2. Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka.

3. Cebule kroimy na talarki i dorzucamy do boczku.

4. Karkówkę kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem, papryką słodką i dokładamy do garnka.

5. Paprykę, pieczarki oraz bakłażana kroimy w kostkę i dodajemy do garnka. Całość mieszamy i pozostawiamy na 5-8 minut.

6. Wlewamy bulion oraz wino.

7. Rozgniatamy czosnek i dokładamy go do garnka.

8. Dokładamy przecier, a następnie przeprawy.

9. Całość mieszamy, następnie przykrywamy i dusimy około 60 minut.

Ragout na bazie bulionu

Related Posts