fbpx

Krem z papryki

Poziom trudności

Średnie

Typ posiłku

Obiad/ Kolacja

Składniki:

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 1 l bulionu drobiowego Goodjo
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 ziemniaki
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Słodka papryka
  • Ostra papryka
  • Czosnek
  • Suszona cebula

Wykonanie:

  1. Do garna wlewamy oliwę. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę razem z czosnkiem dodajemy do garnka i podsmażamy.
  2. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w paski i dokładamy do garnka razem z resztą pokrojonych warzyw. Całość podsmażamy przez 8 min. Dodać przyprawy.
  3. Pomidorki koktajlowy przekrawamy na pół i dokładamy do reszty warzyw w garnku. Podsmażamy 5 min.
  4. Do garnka wlewamy bulion a następni dodajemy koncentrat.
  5. Całość mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 30 min.
  6. Sprawdzamy czy warzywa są miękkie. Jeśli tak to całość blendujemy. Jeśli nie to pozostawiamy na gazie na kolejne 15 min.

[]