Masz 0 rzeczy w koszyku
Tradycyjną potrawą podawaną w dniu 11 listopada na obiad jest pieczona gęsina. Oto nasza propozycja gęsi podlewanej bulionem.
Poziom trudności
średnie
Typ posiłku
Obiad
Składniki:
- 1 gęś wypatroszona
- 1 jabłko
- 10 suszonych śliwek
- 50 g żurawiny suszonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 l bulionu drobiowego Goodjo
- 100 ml wina czerwonego wytrawnego
- 2 łyżki suszonego tymianku
- 1 łyżka suszonej kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie
- Gęsinę myjemy a następnie osuszamy.
- Jabłka kroimy w kostkę i wkładamy je do miski razem ze śliwkami i żurawiną.
- Kolendrę, tymianek, pieprz, sól oraz rozduszony czosnek mieszamy ze sobą.
- Nacieramy gęsinę od zewnątrz wymieszanymi przyprawami oraz czosnkiem. Środek gęsiny wypełniamy wymieszanymi wcześniej owocami.
- Gęsinę wkładamy do brytfanny i obkładamy dookoła resztą owoców.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, a następnie wkładamy gęsinę i pieczemy pod przykryciem 30 min.
- Po 30 min zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Ściągamy przykrycie. Gęsinę oblewamy winem.
- Pieczemy przez 2 godziny w między czasie regularnie podlewając bulionem.
- Po upieczeniu odlewamy z brytfanny sos wraz z owocami, które się w nim znajdują.
- Z odlanego sosu ściągamy ¾ znajdującego się tam tłuszczu. Sos ze zredukowaną ilością tłuszczu blendujemy. Następnie sprawdzamy smak sosu i doprawiamy lub rozrzedzamy go. Podgotowujemy przez 10 min aby sos się lekko zredukował.
Wartości odżywcze
Energia | 1163.400 kcal |
Węglowodany | 173.177 g |
Białko | 31.058 g |
Tłuszcz | 36.162 g |
Potas, K | 2581.600 mg |
Wapń, Ca | 153.600 mg |
Witamina C | 1189,64 mg |
Magnez, Mg | 316.300 mg |
Witamina B3 (Niacyna) | 14.839 mg |
Witamina B4 (Cholina) | 63.810 mg |
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) | 5.103 mg |
Witamina B6 (Pirydoksyna) | 3.579 mg |