fbpx

Pieczona gęsina

Tradycyjną potrawą podawaną w dniu 11 listopada na obiad jest pieczona gęsina. Oto nasza propozycja gęsi podlewanej bulionem.

Poziom trudności

średnie

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

  • 1 gęś wypatroszona
  • 1 jabłko
  • 10 suszonych śliwek
  • 50 g żurawiny suszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu drobiowego Goodjo
  • 100 ml wina czerwonego wytrawnego
  • 2 łyżki suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie

  1. Gęsinę myjemy a następnie osuszamy.
  2. Jabłka kroimy w kostkę i wkładamy je do miski razem ze śliwkami i żurawiną.
  3. Kolendrę, tymianek, pieprz, sól oraz rozduszony czosnek mieszamy ze sobą.
  4. Nacieramy gęsinę od zewnątrz wymieszanymi przyprawami oraz czosnkiem. Środek gęsiny wypełniamy wymieszanymi wcześniej owocami.
  5. Gęsinę wkładamy do brytfanny i obkładamy dookoła resztą owoców.
  6. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, a następnie wkładamy gęsinę i pieczemy pod przykryciem 30 min.
  7. Po 30 min zmniejszamy temperaturę do 170 stopni. Ściągamy przykrycie. Gęsinę oblewamy winem.
  8. Pieczemy przez 2 godziny w między czasie regularnie podlewając bulionem.
  9. Po upieczeniu odlewamy z brytfanny sos wraz z owocami, które się w nim znajdują.
  10. Z odlanego sosu ściągamy ¾ znajdującego się tam tłuszczu. Sos ze zredukowaną ilością tłuszczu blendujemy. Następnie sprawdzamy smak sosu i doprawiamy lub rozrzedzamy go. Podgotowujemy przez 10 min aby sos się lekko zredukował.
Wartości odżywcze
Energia1163.400 kcal
Węglowodany173.177 g
Białko31.058 g
Tłuszcz36.162 g
Potas, K2581.600 mg
Wapń, Ca153.600 mg
Witamina C                                     1189,64 mg
Magnez, Mg316.300 mg
Witamina B3 (Niacyna)14.839 mg
Witamina B4 (Cholina)63.810 mg
Witamina B5 (Kwas pantotenowy)5.103 mg
Witamina B6 (Pirydoksyna)3.579 mg

[]