fbpx

Pora na truskawki

Rozpoczął się sezon na pyszne polskie owoce. Truskawki, czereśnie, maliny  i borówki nie są łatwo dostępne przez cały rok, więc warto po nie sięgnąć gdy widnieją na sklepowych półkach. 

Powszechnie wiadomo, że owoce są bogatym źródłem witamin i minerałów. Jednak nie wszyscy wiedzą, że truskawki posiadają więcej witaminy C niż pomarańcze. W 1 szklance truskawek znajduje się tyle tej witaminy, że pokrywa to 120% dziennego zapotrzebowania. Wysoka zawartość witaminy C i kwasu elagowego odpowiadają za właściwości przeciwnowotworowe truskawek. Dodatkowo pektyny i kwasy organiczne zawarte w truskawkach pobudzają pracę jelit i przyśpieszają przemianę materii. Truskawki zawierają także flawonoidy, które obniżają poziom cholesterolu. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu truskawki są idealną słodką przekąską dla osób chorych na cukrzycę, a także dla osób będących na diecie, ponieważ 100 g truskawek = 32 kcal ! 

Czereśnie zwierają dużo potasu oraz jodu, który wspomaga pracę tarczycy. Owoce te posiadają w swoim składzie cyjanidynę, może ona blokować odczuwanie bólu wywołane przez kryształki kwasu moczowego u osób z artretyzmem. Dodatkowo czereśnie są źródłem witaminy z grupy B. Czereśnie mają tylko 63 kcal w 100 gramach. 

W malinach jest dużo kwasów organicznych, witamin (C,E,B1,B2,B6) oraz minerałów takich jak potas, magnez, wapń, żelazo. Badania wykazują, że włączenie malin do swojej diety może mieć pozytywny wpływ na układ krążenia oraz układ pokarmowy. Owoce malin są niskokaloryczne oraz posiadają dużo błonnika co sprawia, że idealnie się sprawdzą w diecie redukcyjnej. 

Borówki są bogate w kwasy fenolowe, antocyjany oraz antyoksydanty, spowalniają one procesy starzenia się organizmu, a także ograniczają negatywne zmiany w komórkach. Szklanka borówek zawiera tylko 53 kcal! Włączenie ich do codziennej diety dla osób dbających o szczupłą sylwetkę będzie idealnym rozwiązaniem ze względu na ich niską kaloryczność oraz  wysoki poziom błonnika. Owoce te posiadają witaminę C, wapń, magnez oraz potas.

Nadchodzą upalne dni dlatego też zachęcamy do robienia owocowych koktajli, które są orzeźwiające i pełne składników odżywczych. Wszystkie owoce wymienione wyżej są świetnym źródłem witamin i minerałów, a dodatkowo takie koktajle możemy wzbogacić naszym bulionem Goodjo, który wniesie do napojów kolagen oraz resztę swoich prozdrowotnych składników. Nie musisz obawiać się, o zmianę smaku koktajlu ponieważ buliony Goodjo nie posiadają tłuszczu, który jest jego nośnikiem, dzięki temu świetnie nadają się do wytrawnych jak i słodkich dań. 

Wszystkie przepisy na sezonowe koktajle nie tylko z truskawek znajdziecie na naszej stronie Goodjo.pl, zapraszamy!

Related Posts