fbpx

Wegańskie curry na bulionie warzywnym

Czas gotowania

30min

Poziom trudności

łatwy

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

· 250 ml bulionu warzywnego Goodjo

· 500 g batatów

· 1 brokuł

· 2 cm świeżego imbiru

· 1 puszka pomidorów krojonych

· 3 ząbki czosnku

· 1 cebula

· 1 łyżka oliwy z oliwek

· 250 ml mleka kokosowego

· 50 g orzechów nerkowca

· 1 woreczek ryżu

· 1 łyżeczka kolendry

· 1 łyżeczka ostrej papryki

· 2 łyżeczki kurkumy

· 1 pęczek pietruszki

· sól, pieprz

Wykonanie

1. Ugotować ryż. Cebulę pokroić w pół plasterki.

2. Do garnka wlać oliwę. Po rozgrzaniu dodać cebulę. Dodać starty czosnek oraz przyprawy i podsmażać przez około 2 minuty.

3. Do garnka dodać pomidory z puszki oraz bulion warzywny Goodjo.

4. Obrać a następnie pokroić bataty i dodać je do garnka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość gotować około 25 minut.

5. Brokuł sparzyć a następnie pokroić i dodać do garnka.

6. Wlać mleko kokosowe i wszystko dokładnie wymieszać. Gotować 15 minut pod przykryciem.

7. Na patelni podpiec orzechy.

8. Porcje ryżu zalać sosem z warzywami a na koniec posypać orzechami.

Energia1709.480 kcal
Węglowodany305.661 g
Białko38.159 g
Tłuszcz40.137 g
Sód, Na797.730 mg
Potas, K3747.500 mg
Wapń, Ca796.000 mg
Magnez, Mg421.860 mg
Fosfor, P932.650 mg
Żelazo, Fe14.646 mg
Witamina C170,453 mg
Witamina E6.568 mg
Witamina B4 (Cholina)198.860 mg
curry na bulionie warzywnym

[]