fbpx

Wegańskie curry na bulionie warzywnym

Czas gotowania

30min

Poziom trudności

łatwy

Typ posiłku

Obiad

Składniki:

· 250 ml bulionu warzywnego Goodjo

· 500 g batatów

· 1 brokuł

· 2 cm świeżego imbiru

· 1 puszka pomidorów krojonych

· 3 ząbki czosnku

· 1 cebula

· 1 łyżka oliwy z oliwek

· 250 ml mleka kokosowego

· 50 g orzechów nerkowca

· 1 woreczek ryżu

· 1 łyżeczka kolendry

· 1 łyżeczka ostrej papryki

· 2 łyżeczki kurkumy

· 1 pęczek pietruszki

· sól, pieprz

Wykonanie

1. Ugotować ryż. Cebulę pokroić w pół plasterki.

2. Do garnka wlać oliwę. Po rozgrzaniu dodać cebulę. Dodać starty czosnek oraz przyprawy i podsmażać przez około 2 minuty.

3. Do garnka dodać pomidory z puszki oraz bulion warzywny Goodjo.

4. Obrać a następnie pokroić bataty i dodać je do garnka. Przyprawić solą oraz pieprzem. Całość gotować około 25 minut.

5. Brokuł sparzyć a następnie pokroić i dodać do garnka.

6. Wlać mleko kokosowe i wszystko dokładnie wymieszać. Gotować 15 minut pod przykryciem.

7. Na patelni podpiec orzechy.

8. Porcje ryżu zalać sosem z warzywami a na koniec posypać orzechami.

Energia1709.480 kcal
Węglowodany305.661 g
Białko38.159 g
Tłuszcz40.137 g
Sód, Na797.730 mg
Potas, K3747.500 mg
Wapń, Ca796.000 mg
Magnez, Mg421.860 mg
Fosfor, P932.650 mg
Żelazo, Fe14.646 mg
Witamina C170,453 mg
Witamina E6.568 mg
Witamina B4 (Cholina)198.860 mg

[]