fbpx

Pasztet na bulionie

Czas gotowania

90min

Poziom trudności

średni

Typ posiłku

dodatek

Składniki:

· 300 g łopatki wieprzowej

· 200 g wątróbki drobiowej

· 100 g surowego boczku

· 50 g zmielonej słoniny

· 1 litr bulionu warzywnego Goodjo

· 1 korzeń pietruszki

· 1 marchewka

· ½ pora

· 1 cebula

· 1 ząbek czosnku

· 1 jajko surowe

· 3 łyżki bułki tartej

· 3 łyżki majeranku

· sól, pieprz

Wykonanie

1. Łopatkę oraz boczek kroimy w kostkę i zalewamy bulionem.

2. Marchew, pietruszkę oraz por kroimy w kostkę i dokładamy do mięsa. Całość gotujemy 1 godzinę.

3. Cebulę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni razem z wątróbką.

4. Do miski wkładamy ugotowane mięso, warzywa oraz podpieczoną wątróbkę z cebulą. Do tego dokładamy słoninę.

5. Wszystkie składniki mielimy w maszynce do mięs dwukrotnie.

6. Następnie dokładamy do tego jajko i bułkę tartą.

7. Czosnek rozgniatamy i dodajemy razem z przyprawami.

8. Całość mieszamy.

9. Wymieszaną masę przekładamy do foremki i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez 50 minut.

Bulionowy pasztet

Related Posts