Bulionowy pasztet

Przygotowanie

  1. Mięsa i wątrobę opłukać, posiekać lub zmielić w maszynce zakładając sito o kwadratowych otworach. Polać winem, posypać pieprzem, solą i szczyptą utartej gałki muszkatołowej.
  2. Cebulę, szalotki i czosnek obrać, posiekać. Pietruszkę opłukać, posiekać.
  3. Masę mięsną wymieszać z posiekaną cebulą, czosnkiem i pietruszką, wbić jaja, dodać mąkę ziemniaczaną, bulion i dobrze wymieszać.
  4. Formę pasztetową wyłożyć plastrami słoniny, ułożyć masę mięsną, powierzchnię wyrównać, wstawić na 20 minut do ogrzanego do temp. 220°C piekarnika. Gdy pasztet przyrumieni się lekko, formę wstawić do gorącej kąpieli wodnej, temp. obniżyć do 180°C, piec jeszcze 1 godz.
  5. Po upieczeniu pasztet ostudzić. 

Podawać do chleba z ogórkiem. Smacznego!

Potrzebne produkty

  • 0,3 litra bulionu Goodjo 
  • 250 g wątroby wieprzowej
  • 800 g schabu karkowego bez kości
  • 200 g słoniny w plastrach
  • 2 jaja
  • 1 mała cebula
  • 2 cebulki dymki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • mały pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa