Bulionowe Taco

Przygotowanie

  1. Mięso z kurczaka należy umyć i pokroić w małe kostki.
  2. Następnie mięso przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i doprawiamy posiekanym czosnkiem, cebulą i solą. Gotujemy na małym ogniu ok. 30 min. UWAGA! Zachowaj wywar!
  3. Przygotowanie sosu:
    1. Papryczki opiec na patelni. Usunąć gniazda nasienne, zalać gorącą wodą, moczyć przez 20 minut. Odcedzić i odstawić.
    2. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić na kawałki.
    3. Cebulę i czosnek obrać, pokroić na kawałki.
    4. Papryczki zalać bulionem, dodać cebulę, czosnek, pomidory, świeże zioła, przyprawy i zmiksować.
    5. W garnku rozgrzać olej, wlać zmiksowaną masę, smażyć 5 min stale mieszając.
    6. Dodać wodę, sól i gotować na małym ogniu przez 10 minut.
  4. Do sosu dolać 125 ml wywaru z mięsa.
  5. Dodać ugotowane mięso i wymieszać.

Podawać na ciepło lub na zimno z naleśnikiem lub tortillą. Smacznego!

Potrzebne produkty

  • bulion Goodjo 
  • 30 dag filetu z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 cebuli
  • 1,2 kg świeżych ziaren kukurydzy

    Sos mole:

  • 12 papryczek chilli
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 goździków
  • 2 pomidory
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • po 1 gałązce tymianku i majeranku
  • 250 ml bulionu Goodjo
  • 120 ml wody
  • 1 łyżka oleju
  • sól