Bulionowa sałatka ryżowa

Przygotowanie

  1. Ryż zalać wrzącym bulionem, zamieszać, przykryć, po czym gotować na bardzo małym ogniu przez około 17-20 minut.
  2. Czerwoną fasolę i kukurydzę po wyjęciu z puszki wypłukać w zimnej wodzie, osączyć na sicie.
  3. Cebulę obrać, pokroić na cieniutkie plasterki.
  4. Pomidora sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, pokroić na plasterki.
  5. Owoce umyć i obrać. Ananasa i jabłko pokroić w kostkę, banana na plasterki a pomarańcze podzielić na cząstki.
  6. Zieloną pietruszkę, świeży estragon i miętę drobno posiekać. Rodzynki umyć i osączyć z wody.
  7. Przygotować sos. Rozetrzeć dokładnie sok cytrynowy z solą i pieprzem. Dodać oliwę i jeszcze przez chwile ucierać, by wszystkie składniki dobrze sie połączyły.
  8. Na gorącym maśle podsmażyć rodzynki, ostudzić, dodać do zimnego ryżu. Polączyć ryż z fasolą, kukurydzą i owocami, polać sosem, delikatnie wymieszać.
  9. Wstawić na 1 godz. do lodówki. Przed podaniem posypać posiekanymi ziołami.

Potrzebne produkty

 

  • 100 g długoziarnistego ryżu
  • 250 ml bulionu drobiowego Goodjo 
  • 50 g czerwonej fasoli z puszki
  • 50 g ziaren kukurydzy z puszki
  • 1 pomidor
  • 1 mała cebula
  • 1 jabłko
  • 1 banan
  • 2 plasterki ananasa
  • 1 pomarańcza bez pestek
  • 20 g rodzynków
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)

    Sos vinaigrette:

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku cytrynowego
  • sól, pieprz